Witamina C. Jak wpływa na zdrowie? W jakich produktach się znajduje?

Witamina C to chyba najpopularniejszy kwas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Suplementacja tej witaminy odbywa się za pomocą pokarmów a jej odpowiednie dawkowanie wpływa pozytywnie na zdrowie.

Wpływ witaminy C na organizm

Prawidłowe stosowanie witaminy C nie sprawia, że człowiek będzie nieśmiertelny. Jednak zaniedbania w jej przyswajaniu mogą w późniejszym czasie odbić się na zdrowiu. Witamina ta odpowiada między innymi za:

  • procesy pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych przez krwinki białe,
  • regulowanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu,
  • szczelność naczyń krwionośnych,
  • tempo gojenia ran,
  • hamowanie procesów starzenia się skóry,
  • wytwarzanie kolagenu,
  • zmniejszenie ryzyka powstawania zmian nowotworowych.

Wchłaniana witamina C dba o natlenienie komórek oraz bierze czynny udział w syntezie steroidów nadnerczowych. Jednak aby mogła zadbać ona o tak różnorodne procesy, dorosły człowiek powinien przyswajać do 90 mg kwasu askorbinowego, najlepiej w pokarmie, ewentualnie w suplementach diety.

Warto wspomnieć o właściwościach antyoksydacyjnych witaminy C. Dzięki temu zapobiega ona chorobom krążenia. W połączeniu z witaminami A i C przeciwdziała zjawiskom, które prowadzą do rozwoju miażdżycy.

Trzeba przypomnieć znane każdemu od dziecka zjawiska, na które ma wpływ kwas askorbinowy. Przede wszystkim wpływa na odporność, dzięki czemu organizm jest odporny na tradycyjne choroby okresu jesienno-zimowego. Witamina C pomaga wchłaniać takie metale jak wapń czy żelazo.

Zapotrzebowanie na witaminę C

Jak wspomniano, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi maksymalnie 90 mg, jednak niektórym osobom może wystarczyć dawka 30-40 mg. Istnieją jednak grupy, które mogą przyswajać większe ilości tej witaminy. Wśród nich można wyróżnić osoby z nałogami, jak palacze czy alkoholicy oraz wszyscy ci, którzy prowadzą niezdrowy tryb życia. Dzienne spożycie witaminy C powinni zwiększyć także leczący się na cukrzycę czy nadciśnienie, a także kobiety w ciąży.

Warto pamiętać, że zapotrzebowanie jest uwarunkowane płcią czy wiekiem i zwykle z biegiem życia rośnie. Przeważnie waha się ono od 30 mg dla najmniejszych dzieci do ponad 70 mg dla dorosłych mężczyzn. Jej wchłanialność waha się w okolicach 70-80% a sam proces przebiega w okolicach jelita cienkiego i dwunastnicy. Witaminę tę należy dostarczać sukcesywnie w ciągu dnia, gdyż organizm nie ma dużych zdolności jej magazynowania.

Zbyt małe dawki przyczyniają się do utraty odporności i ogólnego osłabienia. Sprawia to, że człowiek jest narażony na choroby i infekcje.

Gdzie znajduje się witamina C?

Witamina C jest jednym z tych związków, które bardzo łatwo uzupełnić. Do najpopularniejszych źródeł tej witaminy można zaliczyć takie owoce, jak jagoda, cytryna, pomarańcza, grejpfrut, kiwi, ananas, truskawka, malina oraz warzywa, do których można zaliczyć cebulę, szpinak, kalafior, kapustę, pomidora. Jednak największe ilości witaminy zawiera dzika róża, czarna porzeczka, acerola, hibiskus natka pietruszki czy chrzan. Produkty takie warto mrozić, gdyż nie tracą one wartości odżywczych.

Categories:

No Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.