Naturalne antybiotyki na jesienne przeziębienie

Jesienną i zimową porą nie trudno o spadek odporności oraz infekcje. Przeziębienie, grypa, obniżenie samopoczucia – to tylko kilka dolegliwości związanych z nadejściem krótszych, chłodniejszych i ciemniejszych dni. Właśnie w tym okresie szczególnie ważna jest zbilansowana i urozmaicona dieta. Powinna zawierać źródła energii, białka i zdrowych tłuszczów, jednak nie należy zapominać o naturalnych antybiotykach. Na ogół są to produkty roślinne, które stymulują układ immunologiczny do działania, dzięki czemu chronią przez przeziębieniem, skracają jego długość i zmniejszają intensywność objawów chorobowych.

Jak działają naturalne antybiotyki?

Zioła i wiele surowców roślinnych wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Jednocześnie – w przeciwieństwie do standardowych antybiotyków – nie są toksyczne, nie powodują antybiotykooporności i nie wpływają negatywnie na mikroflorę jelitową. Są bezpieczne dla organizmu, dlatego mogą po nie sięgać nawet dzieci, seniorzy czy kobiety ciężarne. Dużą zaletą naturalnych antybiotyków jest ich wyjątkowy smak i aromat, dzięki czemu możemy je z powodzeniem dodawać do codziennych potraw. Czosnek, cebula i zioła wzbogacą wyjątkowość dań wytrawnych, zaś miód można dodawać do kawy, herbaty czy deserów. Naturalnych antybiotyków nie jesteśmy w stanie przedawkować, a ich spożycie nie powoduje żadnych skutków ubocznych (z wyjątkiem uczulenia na którykolwiek składnik).

Naturalne antybiotyki na jesienne przeziębienie – przykłady

Do najskuteczniejszych i najlepiej poznanych naturalnych antybiotyków należą:

  • czosnek i cebula
  • miód
  • imbir
  • chrzan

Sugeruje się, że czosnek działa silniej niż penicylina. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne ze względu na dużą zawartość allicyny i to właśnie ten składnik odpowiada za charakterystyczny zapach warzywa. Z kolei cebula zawiera fitoncydy – związki lotne znane z podrażniania oczu i skłaniania do płaczu. Sprawdzi się szczególnie przy problemach górnych dróg oddechowych, ponieważ nie tylko hamuje rozwój bakterii, ale i stymuluje wydzielanie śluzu oraz wzmacnia ruch nabłonka rzęskowego, dzięki czemu patogeny są szybko usuwane. Właściwości antybiotyczne miodu wynikają z zawartości nadtlenku wodoru, lizozymu i apidycyny. Składniki te działają na bakterie Gram-dodatnie, do których należą gronkowce i paciorkowce.

Imbir i chrzan znane są z ostrego, charakterystycznego smaku. Udowodniono, że imbir zwalcza bakterie Salmonelli i Listerii, odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe i bakteryjne zakażenia dróg pokarmowych. Z kolei chrzan działa skutecznie nie tylko przeciwko bakteriom, ale i wirusom czy grzybom. Syrop chrzanowy odkaża górne drogi oddechowe i ułatwia odkrztuszanie gęstej wydzieliny, dlatego działa nie tylko przyczynowo, ale i objawowo. Do pozostałych naturalnych antybiotyków można zaliczyć: olejek z oregano, żurawinę, kurkumę, bylicę piołun, jeżówkę purpurową, szałwię lekarską czy tymianek. Jak widać, wszystkie te surowce są ogólnie dostępne i nie ma najmniejszych problemów z ich zdobyciem. Warto w ten sposób wspierać swoje zdrowie i zdrowie bliskich osób.

Categories:

No Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.