Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Każdego dnia spożywa ją niemalże każda rodzina- do śniadania, obiadu, kolacji. Jej picie jest jednak świetnym sposobem na chwilę relaksu, odpoczynku od codziennych obowiązków. Co powinniśmy wiedzieć na temat historii herbaty? Czym charakteryzuje się herbata Amway English Breakfast? Skąd pochodzi herbata Amway Darjeeling? W celu uzyskania odpowiedzi na te pytania serdecznie zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem, który z pewnością rozwieje wszelkie wątpliwości naszych czytelników.
Podstawowe informacje na temat historii herbaty
Krajem, który zaczął uprawiać herbatę, są Chiny. Pierwsze wzmianki o tej roślinie pojawiły się w III wieku. Wówczas pewien chiński lekarz stwierdził, że herbata to świetny produkt, który nie tylko wzmacnia naszą koncentrację, ale również bystrość. Należy w sposób szczególny zaznaczyć, że na początku była traktowana jako lek. Dopiero w IV i w V wieku zyskała popularność, zaczęto ją pić dla przyjemności i ze względu na orzeźwiające właściwości. W Europie herbata pojawiła się w XVII wieku. Roślina ta rośnie na kwaśnych glebach, najczęściej w tropikalnym klimacie- w tamtejszym miejscu roczna suma opadów przekracza 120 cm. Zbiory odbywają się niemalże przez cały rok, średnio co 20 dni. Wszelkie rośliny są starannie wyselekcjonowane. Na dzień dzisiejszy największych producentem herbaty są Indie.
Czym charakteryzuje się herbata Amway English Breakfast?
Amway proponuje swoim klientom herbatę English Breakfast. Jest to świetna, angielska mieszanka herbat, która charakteryzuje się generowaniem mocnego naparu. W sposób szczególny przeznaczona jest do śniadań. W jej składzie znaleźć można herbaty indyjskie, afrykańskie i cejlońskie. Każdorazowo herbata powinna być świeżo zaparzona- zostawienie jej przez kilka godzin nie jest rozsądne, bowiem napój traci walory smakowe, za które jest tak ceniona. Świeżo zaparzona herbata posiada dużo kofeiny i jedynie niewiele garbników. Okazuje się, że im dłużej trwa parzenie, tym więcej osadu i szkodliwych elementów może się znaleźć w napoju. Jest to mieszanka, która wyróżnia się spośród pozostałych wysoką jakością, intensywnym smakiem i atrakcyjnym kolorem.
Skąd pochodzi herbata Amway Darjeeling?
Za jedną z najlepszych herbat indyjskich uznaje się Farjeeling. Wyróżnia się nie tylko delikatnym aromatem, ale również naparem o stosunkowo jasnym kolorze. Co godne podkreślenia- zawiera jedynie niewielką ilość garbników. Jest to roślina, która pochodzi z górzystych regionów północno-wschodnich Indii. Ma unikalny smak, w związku z tym przez wielu nazywana jest szampanem wśród herbat. Jest lekko cierpka, jednocześnie wyczuwalny jest posmak muszkateli. Jej nietypowy smak związany jest z kombinacją mglistego klimatu, wysokiej jakości gleby i powietrza, a także dużej ilości opadów. Jest to herbata jednogatunkowa. Każda z torebek posiada sznureczek- w dużym stopniu ułatwia on zaparzanie. Oferowane przez Amway opakowanie zawiera 100 saszetek.
Chcesz się napić dobrej herbaty? Kliknij Tutaj
No Responses