Grejpfruty to owoce o wielu korzystnych dla zdrowia właściwościach. Zawierają mnóstwo witaminy C oraz beta-karotenu, przez co oddziałują pozytywnie na odporność organizmu. Ponadto wpływają pozytywnie na serce, obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi. Co więcej, są również istotnym składnikiem diet odchudzających. Dlaczego? Zaraz się wszystkiego dowiemy.
Czy grejpfruty naprawdę odchudzają?
Grejpfruty to owoce, które mają bardzo niewiele kalorii. W 100 g soczystego grejfpruta znajdziemy bowiem zaledwie 40 kcal. Na wyróżnienie zasługuje także ich niski indeks glikemiczny. Niewtajemniczonym przypominamy, że od indeksu glikemicznego zależy to, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Im mniejszy IG, tym lepiej, zwłaszcza jeśli chodzi o cukrzyków, którzy są szczególnie narażeni na konsekwencje związane z wahaniem cukru. Dodatkowo grejpfruty przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów, a także wspomagają oczyszczanie organizmu. Ta ostatnia właściwość możliwa jest dzięki znajdującym się w owocu pektynom i błonnikowi. Cierpki smak i kwaśny odczyn pobudzają do pracy żołądek, stymulując go do produkcji większej ilości kwasów żołądkowych, co przyspiesza trawienie.
Najcenniejsza jest biała wewnętrzna skórka, zwana albedo. Znajdująca się w niej substancja naryngina działa przeczyszczająco. Mimo że całość smakuje nieco gorzkawo, warto zaprzyjaźnić się z tym i nie oczyszczać dokładnie z niej owocu.
Wróćmy jeszcze do wspomnianych wcześniej cukrzyków. Grejpfruty wyróżniają się nie tylko niskim indeksem glikemicznym, ale zawierają w sobie też pektyny, które obniżają poziom glukozy we krwi. Można wręcz powiedzieć, że grejfpfruty to owoce polecane na diecie cukrzycowej.
Kiedy jeść grejpfruty i jak wiele można ich spożyć?
Grejpfruty najlepiej jeść na śniadanie. Nawet jeden owoc sprawi, że będziemy czuć się bardziej nasyceni, a poziom glukozy we krwi się ustabilizuje. Dobrym pomysłem jest wyciskanie soku z grejpfrutów i dodanie go do pierwszego posiłku. Jeśli nie jesteśmy w stanie znieść cierpkiego smaku grejpfruta, warto zrobić z niego koktajl. Jednym z najlepszych sprawdzonych przepisów jest zmieszanie go z ananasem, truskawkami i liśćmi szpinaku. Można także dodać do tego cynamonu i imbiru. Takie połączenie sprawi, że nie będziemy czuć gorzkiego smaku, a jednocześnie zachowamy wszystkie prozdrowotne właściwości grejpfruta, wzbogacając je dodatkowo innymi składnikami koktajlu. Owoc ten można spożywać także jako dodatek do sałatek.
Ze względu na właściwości przeczyszczające, nie poleca spożywać się więcej niż dwóch grejpfrutów dziennie.
Jakie jeszcze właściwości posiada grejpfrut?
Grejpfruty posiadają znacznie więcej cennych właściwości. Wysoka zawartość flawonoidów sprawia, że są naturalnym wrogiem chorób nowotworowych. Flawonoidy działają także antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Owoce te są także dobre na serce – obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie tętnicze, a także przeciwdziałają miażdżycy. Preparaty z wyciągiem z grejpfruta wykorzystuje się też w kosmetyce, najczęściej do zwalczania trądziku i stanów zapalnych skóry
No Responses