Gorczyca – właściwości zdrowotne

Gorczyca - właściwości zdrowotne

Gorczyca – właściwości zdrowotne

Nasienia poszczególnych jej typów znalazły wykorzystanie jako przyprawa i surowiec do wyrobu musztardy, natomiast również – ze względu na wartości lecznicze – jako środek zdrowotny w medycynie naturalnej. Już Sumerowie używali leczniczo działanie gorczycy, lecząc nią zatrucia grzybami oraz łagodząc bóle zębów lub brzucha. Z kolei starożytni Grecy oraz Rzymianie uważali gorczycę za afrodyzjak. Podobno Pitagoras polecał wykorzystywanie plastrów gorczycowych na rany wychodzące z ukąszeń wężów oraz skorpionów.

Gorczyca na stawy

Pokruszone nasienia gorczycy czarnej wykorzystuje się teraz tylko zewnętrznie do kompresów rumieniących w bólach reumatycznych, zapaleniu korzonków nerwowych, nerwobólach korzonkowych. W formie plastrów służyły niegdyś jako środek pomocny w bólach mięśniowych lub zapaleniu ścięgien. Poleca się również przykładać na chore miejsca płócienne worki napełnione całymi nasionami. Można je zostawić na noc bądź nosić w przeciągu dnia.

W jaki sposób wykorzystywać gorczycę?

Sposób używania gorczycy w naprawie swego zdrowia jest całkowicie połączony z samym kłopotem, jaki nam dokucza. W wypadku kłopotów oddechowych oraz dolegliwości reumatycznych najlepiej wykorzystać specjalistyczne kompresy z nasion gorczycy. W tymże celu ziarna należy umieścić na kawałku grubszego materiału, jaki będzie zapobiegał ich wypadaniu. Całość należy ogrzać, natomiast potem postawić na miejscu objętym procesem patologicznym.

Gorczyca – wartości wzmacniające

Gorczyca (ang. charlock) należy do grupy kapustowatych. Jest rośliną będącą na obszarze wielu krajów. Rośnie zarówno w Europie Południowej, zwłaszcza na obszarze Grecji, Włoch, Portugalii i Hiszpanii, natomiast również w Zachodniej Azji i Afryce Północnej. Uprawiana jest też w Polsce. Rośnie od maja do czerwca. Znalazła wykorzystanie w lecznictwie. Stosowana jest też w kuchni.

Gorczyca jako kosmetyk

Gorczyca służy włosom. Kto nie ma cierpliwości ich zapuszczać, natomiast chce przyspieszyć ich wzrost, może otrzymać taki rezultat przy pomocy gorczycy. Należy zrobić papkę z 1 łyżki gorczycy, 2 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczki miodu, 1 jaja oraz 2 łyżek wody. Taki naturalny kosmetyk należy nanieść na mokre włosy, lecz rozprowadzić jedynie w okolicy skóry głowy, natomiast nie na pełnej długości włosów. Kiedy minie pół godziny (najwyżej 45 minut), maskę należy umyć, natomiast włosy umyć szamponem. Należy jednakże uważać, ponieważ poniektóre uczulone osoby, po wykorzystaniu takiego naturalnego kosmetyku, mogą skarżyć się na swędzenie głowy.

Gorczyca – przeciwwskazania oraz efekty uboczne

Gorczycy czarnej na skórze nie wolno trzymać za długo – najwyżej parę minut. Gorczyca czarna rozszerza naczynia krwionośne, co w rezultacie wywołuje zaczerwienienie skóry i jej palenie. Trzymanie nasion gorczycy czarnej na skórze może wywołać chociażby uszkodzenie skóry z symptomami stanu zapalnego, natomiast w najgorszym przypadku chociażby martwice tkanek. Nasienia gorczycy czarnej nie powinny być również jedzone, ponieważ za duża ich zawartość może wywołać zbytnie przekrwawienie błony śluzowej przewodu pokarmowego

Categories:

No Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.