Witamina C to jeden z niezbędnych do poprawnego funkcjonowania składników, a o jej zdrowotnych właściwościach można byłoby napisać książkę. Zdecydowana większość polaków w początkowym stadium przeziębienia sięga właśnie po nią. Kwas askorbinowy, bo właśnie tak nazywa się ten związek, wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle farmaceutycznym, ale również w kosmetycznym jako antyoksydant. Jej korzystne działanie i fakt, że nabyć można ją bez recepty sprawia, iż pragniemy dostarczać ją organizmowi w jak największej ilości, w różnorodnej postaci, nie myśląc o konsekwencjach związanych z przedawkowaniem owego związku chemicznego. Czy i w tym przypadku w grę wchodzi przyjęcie zbyt wysokiej dawki?
WITAMINA C – CZY MOŻNA JĄ PRZEDAWKOWAĆ?
Kwas askorbinowy należy do grupy witamin, które rozpuszczają się w wodzie, a co za tym idzie? – nie kumuluje się w ludzkim organizmie, ponieważ wydalamy go nieustannie wraz z moczem. Oznacza to, że witaminy C przedawkować nie można, jednak możliwym jest, aby organizm odczuł negatywnie jej nadmiar. Mowa tutaj o dostarczeniu jej do organizmu w bardzo dużych ilościach w stosunkowo krótkim czasie.
OBJAWY PRZEDAWKOWANIA WITAMINY C
Według badań naukowych, witamina C nie jest toksyczna dla naszego organizmu. Mitem jest również stwierdzenie, że jej nadmiar spowodować może patologię ciąży, a tym samym wywołać wady u płodu. Istnieją jednak skutki uboczne nadmiernego przyjmowania witaminy C, które wiążą się z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Należą do nich:
– reakcja skórna w postaci wysypki
– liczne dolegliwości żołądkowe tj. zgaga, uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej, nudności, biegunka, wymioty oraz wzdęcia
– uszkodzenie szkliwa zębów
Objawy te należą do niezagrażających życiu, bądź zdrowiu człowieka dolegliwości. Przeżywanie ich nie należy jednak do najprzyjemniejszych. Poza nimi, w związku z permanentnym przyjmowaniem znacznie zawyżonej dawki kwasu askorbinowego, istnieje ryzyko wystąpienia dość poważnego schorzenia.
KAMICA NERKOWA
Częste i długotrwałe dostarczanie do organizmu nadmiernej dawki witaminy C, wiązać się może z powstaniem kamicy nerkowej. Ryzyko powstania tej bolesnej choroby nerek wzrasta głównie u mężczyzn, czego dowodzą badania. Szwedzcy naukowcy postanowili poddać eksperymentowi pewną grupę mężczyzn, która liczyła 23 tys. osób. Podczas 11-stu lat, część mężczyzn nie suplementowała kwasu askorbinowego, natomiast pozostali dostarczali do organizmu głównie witaminę C i to w nadmiarowych ilościach. Po zakończeniu badania okazało się, że u osób, które zażywały tylko witaminę C, dwa razy częściej występowała kamica nerkowa, spowodowana krystalizacją moczanów i szczawianów. Oczywiście, mowa tutaj o długotrwałym przekraczaniu dawki kwasu askorbinowego, a nie o sporadycznym jej suplementowaniu.
JAK NIE PRZEDAWKOWAĆ WITAMINY
Prawda jest taka, że nieumyślne przedawkowanie witaminy jest praktycznie niemożliwe. Ryzykują głównie osoby, które zdecydowanie przesadzałaby ze spożywaniem potraw bogatych w tę witaminę C oraz zażywałyby spore ilości tabletek ją zawierających jednocześnie. Nie warto więc zrażać się do jej suplementacji, ponieważ jest ona niezwykle pomocna dla naszego organizmu, zwalcza wiele chorób oraz działa z korzyścią dla urody i samopoczucia. Najważniejsze to zachować we wszystkim zdrowy rozsądek.
No Responses