Jednym z najbardziej popularnych i najzdrowszych octów jest ocet balsamiczny. Wpływa doskonale na smak potraw, odznacza się także silnymi właściwościami prozdrowotnymi. Z tego też powodu jest coraz częściej wykorzystywany jako dodatek do wielu dań. Jakie zatem właściwości ma dobrej jakości ocet balsamiczny oraz który z dostępnych na sklepowych półkach wybrać?
Co warto wiedzieć o occie balsamicznym?
Najważniejszym oraz podstawowym składnikiem wykorzystywanym do produkcji octu balsamicznego jest zagęszczony moszcz winogronowy który najczęściej pochodzi z upraw winogron gatunku Lambusco lub Trebbiano. To właśnie dla tych odmian, pochodzących z regionu Moderny oraz Reggio Emilia na terenie Włoch zostało zarezerwowane określenie „ocet balsamiczny” i jest ona nazwą zastrzeżoną. Na sklepowych półkach w takim przypadku należy szukać octu balsamicznego o nazwie Aceto Balsamico Tradizionale di Moderna.
Tradycyjny ocet balsamiczny wytwarzany jest w długotrwałym procesie gotowania, gdzie w dalszej kolejności poddawany jest procesowy fermentacji oraz dojrzewaniu. W tym celu używa się beczek wykonanych z takich surowców jak jałowiec, dąb czy kasztanowiec. Co ważne, podczas produkcji prawdziwego octu balsamicznego, dwa podstawowe procesy czyli proces fermentacji octowej oraz fermentacji alkoholowej zachodzą w tym samym czasie (równolegle) i co więcej podczas całego procesu dojrzewania. Z tego też powodu dobrej jakości, prawdziwy ocet balsamiczny może leżakować nawet do 25 lat.
Na co pomaga ocet balsamiczny?
Ocet balsamiczny jest wykorzystywany coraz częściej w Polsce jako dodatek do wielu dań. Z uwagi na sporą zwartość flawonoidów oraz kwasów octowych przypisuje mu się cenne właściwości wspomagające trawienie. Polecany jest w szczególności osobom, które borykają się na co dzień ze schorzeniami takimi jak wrzody, nadżerki oraz nadwrażliwość żołądka. Jest też skuteczny w leczeniu refluksu. Co ważne jest on także bardzo skutecznym środkiem na regulowanie zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi, sprawdza się także w przypadku problemów z ciśnieniem.
Ocet balsamiczny charakteryzuje się tez silnym działaniem antybakteryjnym. Z tego też powodu może być stosowany jako środek do oczyszczania płytki ran, leczenia brodawek czy grzybicy paznokci. Jego działanie antyseptyczne może wspomóc walkę z wypryskami. Natomiast z uwagi na zawartość polifenoli pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Ocet balsamiczny w kuchni
Z uwagi na swój specyficzny, wyróżniający się słodko-kwaśny smak, ocet balsamiczny sprawdzi się doskonale jako dodatek zarówno do dań wytrawnych jak i rozmaitych deserów także na bazie owoców. Produkt ten doskonale podkreśli także smak dań z czerwonego mięsa i może stanowić idealny dodatek do różnego rodzaju sosów.
W Polsce ocet balsamiczny znany jest przede wszystkim jako dressing do sałatki caprese. Samodzielne przygotowanie sosu na bazie octu balsamicznego jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. W tym celu należy dokładnie zmieszać ze sobą łyżkę stołową octu, szczyptę soli, 3 łyżki oliwy oraz jedną łyżeczkę miodu. Tego rodzaju sos będzie idealnie komponował się z daniami zawierającymi szynkę parmeńską czy przygotowanymi warzywami na parze.
No Responses