Obecnie mało kto z nas wyobraża sobie picie kawy czy herbaty bez łyżeczki lub dwóch cukru. Biały cukier na dobre zagościł w naszych nawykach żywieniowych, co nie jest zbyt optymistyczną prognozą. Co więcej, wiele osób nawet nie jest świadomym tego, jak pokaźne ilości białego cukru spożywa na co dzień. Warto sobie więc uświadomić, że biały cukier to nie tylko kryształki, które znajdują się w naszej kuchni. Biały cukier w ogromnych ilościach znajduje się w słodzonych napojach, a także w ciastach i deserach, które coraz częściej stanowią podstawę naszej diety. Jednak nie bez powodu cukier nazywany jest „białą śmiercią”. Dlaczego warto więc ograniczyć jego spożywanie?
Biały cukier i jego wpływ na uzębienie
Każdy z nas marzy o śnieżnobiałym i zdrowym uśmiechu. Nie da się ukryć, że dbaniu o nasze zęby poświęcamy coraz to większą uwagę. Staramy się wykorzystywać najlepsze preparaty i płyny, a także zaczęliśmy regularnie odwiedzać stomatologa. Niemniej jednak jeśli rzeczywiście zależy nam nam na tym, by w jak najlepszy sposób zadbać o nasze zęby, to powinniśmy ograniczyć spożywanie białego cukru. Dlaczego? Otóż ma on niezwykle niekorzystny wpływ na nasze szkliwo. Oczywiście biały cukier nie doprowadzi do tego, że pojawiają się przebarwienia. Jego wpływ jest znacznie gorszy, gdyż doprowadza on do rozwoju próchnicy. Jest to jedna z najtrudniejszych do wyleczenia chorób zębów, a często nawet może prowadzić do ich utraty. Z pewnością jest to jeden z powodów, dla którego jego spożycie powinno zostać mocno ograniczone.
Spożywanie białego cukru a rozwój cukrzycy
Już sama nazwa tej choroby nie powinna pozostawiać najmniejszych wątpliwości co do tego, skąd ona pochodzi. Oczywistym jest fakt, że do jej rozwoju przyczynia się biały cukier. Stąd tego określa się go mianem „białej śmierci”. Nadmierne spożywane tego produktu sprawi nie tylko, że rozwinie się cukrzyca, ale także, że zaczniemy miewać problemy z nadciśnieniem tętniczym. Niemniej jednak to właśnie cukrzyca stanowi największe zagrożenie dla naszego życia i zdrowia. Choroba ta jest nieuleczalna, a jej kontrolowanie wymaga wielu wyrzeczeń. Im wcześniej więc zaczniemy ograniczać spożywanie białego cukru, tym mniejsze ryzyko, że za kilka lat opuścimy gabinet lekarski z druzgocącą diagnozą.
Biały cukier doprowadza do otyłości
Nie da się ukryć, że węglowodany stanowią niezbędny element naszej diety. Jednak węglowodany możemy podzielić zarówno na te, które są łatwo przyswajane przez nasz organizm i następnie są spalane w ciągu dnia, a także na te, które odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. To właśnie te ostatnie dostarczamy do naszego organizmu wraz z kolejną łyżeczką cukru. Węglowodany zawarte w białym cukrze nie są szybko i skutecznie przyswajane przez nasz organizm. Dodają nam one energii, jednak na bardzo krótki okres. Po tym czasie przemieniają się one w tkankę tłuszczową i odkładają np. na biodrach lub po wewnętrznej stronie ud. Jeśli chcemy więc cieszyć się szczupłą sylwetką, to konieczne jest ograniczenie spożycia białego cukru.
No Responses